icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Heerenveen I Kop van Midden

In Heerenveen realiseerde Reitsma Bouw voor woningcorporatie Accolade 70 huurwoningen in een omvangrijke wijkvernieuwing 'Kop van Midden'. De woningen levensloopbestendig en passen binnen het concept MorgenWonen Plus van VolkerWessels.

Opdrachtgever
Accolade
Ontwikkelaar
Reitsma Bouw
Realisatie
Reitsma Bouw
Omschrijving
70 grondgebonden woningen
Architect
HJK Architecten
Periode
april 2018 - januari 2019
Woningconcept VolkerWessels
MorgenWonen Plus
Product Markt Combinatie
PMC 2

Conceptmatig met eigen karakter

De woningen kenmerken zich door de conceptmatig opzet vanuit het concept MorgenWonen Plus. Waarbij een basisplattegrond en betoncasco het uitgangspunt vormden. Reitsma Bouw heeft in samenwerking met HJK Architecten kans gezien om de woningen te voorzien van een verassende woonplattegrond en karakteristieke uitstraling waardoor de woningen de kwaliteit van de wijk ophalen.

Compleet programma op 65 m2
De complexe uitvraag van een woning van minder dan 65 m2 woonoppervlak met twee slaapkamers en een rechte steektrap heeft geleid tot een verassende oplossing. Door de trap overdwars in het midden van de kamer te plaatsen als scheiding tussen het woongedeelte en de keuken. Op deze manier kon de ruimte maximaal benut worden. Door de trap dwars te zetten heb je, ondanks het vrije kleine oppervlak, beneden en boven voldoende ruimte om het programma in te passen.

Gemetselde oortjes
De historische uitstraling van het Delftsrood aan de Sieger van der Laanstraat en de Van Dekemalaan is gewaarborgd door de gevels in rode baksteen uit te voeren met een laag dak met rood oranje dakpannen. Details zoals witte kaders rond de voordeur, gemetselde ‘oortjes’ in lijn met de rollaag, doorgemetselde ‘schoorstenen’ op de kopgevels en een zinken mastgoot aan gootbeugels met een sierkrul. De details slaan op een eigentijdse manier de brug naar Delfts Rood.

Spelen met uitstraling 
Aan de Kempenaerssingel hebben de woningen, met hetzelfde casco, een moderne uitstraling gekregen om aansluiting te zoeken bij de nieuwbouw in de buurt. Een modern uiterlijk met een donkere paarsrode baksteen met gevelaccenten van wit metselwerk afgedekt met een antraciet pannendak. Hier zijn de hoekwoningen anders uitgevoerd en vormen een einde van het bouwblok.

 

Fotografie; Ard Bodewes