icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Franeker I Nieuwbouw 37 woningen

In Franeker mocht Reitsma Bouw het ontwerp en de nieuwbouw 37 toekomstbestendige woningen op 2 locaties verzorgen voor woningcorporatie Accolade. Een zogenaamde inbreidingsopgave aan de Noorderbleek en Marten Oostwoudstraat. Samen met HJK Architecten is er een ontwerp gemaakt voor woningen die betaalbaar, duurzaam en voor jong en oud geschikt zijn.

Opdrachtgever
Accolade
Ontwikkelaar
Reitsma Bouw
Realisatie
Reitsma Bouw
Omschrijving
37 grondgebonden woningen
Architect
HJK Architecten
Periode
december 2020 - oktober 2021
Woningconcept VolkerWessels
MorgenWonen Plus
Product Markt Combinatie
PMC 2 & PMC 16

Concept met karakter

De woningen kenmerken zich door de opzet vanuit het concept MorgenWonen Plus. Waarbij een basisplattegrond en betoncasco het uitgangspunt vormden. Reitsma Bouw heeft in samenwerking met HJK Architecten kans gezien om de woningen te voorzien van een verassende woonplattegrond en moderne uitstraling waardoor de woningen de kwaliteit van de wijk ophalen. Het concept wat wij hebben ontwikkeld is een woning die zowel door jongeren als door ouderen bewoond kan worden. Hiermee is de woning niet alleen leeftijdsneutraal maar ook toekomstbestendig.

Optimale ruimte om te wonen
De rechte steektrap is in het midden van de woning geplaatst waardoor er slechts minimale verkeers-ruimte verloren gaat en de woning qua ruimte optimaal benut kan worden. De woonkamer is ruim 20 m2 en sluit daarmee aan bij de behoefte om ruim te kunnen wonen in een compacte woning. De woningen worden voorzien van een luchtwarmtepomp zonder buitenunit zodat er geen geluidsoverlast optreedt.

Steektrap
De complexe uitvraag van een woning van minder dan 65 m2 woonoppervlak met twee slaapkamers en een rechte steektrap heeft geleid tot een verassende oplossing. Door de trap overdwars in het midden van de kamer te plaatsen als scheiding tussen het woongedeelte en de keuken. Op deze manier kon de ruimte maximaal benut worden. Door de trap dwars te zetten heb je, ondanks het vrije kleine oppervlak, beneden en boven voldoende ruimte om het programma in te passen.

Buurtschap 
Accolade wil wonen en samenleven stimuleren. Dat is ook de aanleiding voor de planologische opzet. De woningen zijn gesitueerd als een hofje, rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Dit versterkt de sociale cohesie en het buurtschap. 

Spelen met uitstraling 
De woningen, met eenzelfde programma, plattegrond en casco als we in Heerenveen realiseerden, kregen een moderne uitstraling om aansluiting te zoeken bij de nieuwbouw in de buurt. Een modern uiterlijk met een fris gele baksteen met gevelaccenten van metselwerk afgedekt met een antraciet pannendak. Hier zijn een aantal hoekwoningen uitgevoerd als levenloopbestendig met een slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Fotografie: Team Communicatie